
Coördinatiepunt
Mens & Biosfeergebieden
Het coördinatiepunt zorgt voor het dagelijks programmabeheer. Verder bundelt het coördinatiepunt expertise van nationale belanghebbenden en zorgt het voor het koppelen van M&B aan het actuele Nederlandse natuur- en landschapsbeleid, duurzaamheidsvraagstukken, kennisbehoefte en samenwerkingsverbanden.
Het Ministerie van LVVN heeft Staatsbosbeheer opdracht gegeven om het Nederlandse Coördinatiepunt voor het Unesco Mens & Biosfeerprogramma te huisvesten. Het Comité van Advies heeft een onafhankelijke voorzitter voor de Nederlandse en de Mens & Biosfeergebieden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Het team
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:



Comité Mens & Biosfeergebieden
Het Comité Mens & Biosfeergebieden bestaat momenteel uit zes personen en een onafhankelijk voorzitter. Het Comité komt minstens tweemaal per jaar bijeen om de voortgang in bestaande Mens & Biosfeergebieden en in kandidaat-gebieden te bespreken. Het Comité adviseert, beoordeelt en evalueert deze gebieden. De huidige samenstelling van het Comité doet recht aan de gevraagde interdisciplinariteit, representatie van wetenschappelijke gemeenschap én relevante bestuursorganen. Bestaande Mens & Biosfeergebieden in Nederland – momenteel De Maasheggen en KempenBroek – zijn gerepresenteerd in het Comité.
Voorzitter
Prof.dr. Marja Spierenburg
Professor in de antropologie van duurzame ontwikkeling en bestaansmiddelen aan de Universiteit Leiden
Leden
Dr. Jon Verriet
Senior Adviseur Wetenschap, Nederlandse Unesco Commissie
Drs Ing. Jori Wolf
Programmanager Coördinatiepunt Mens & Biosfeergebieden Nederland, secretaris van het Comité Mens- en Biosfeergebieden, landschapshistoricus
Drs Saskia de Mol van Otterloo
Manager Nationale Parken Bureau
Rob Setz
Programmamanager Mens & Biosfeergebied Maasheggen
Erwin Christis
Programmamanager Mens & Biosfeergebied KempenBroek
Drs Jeroen Bootsma
Focal point Werelderfgoed bij Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Internationale uitwisseling
Het Nederlandse coördinatiepunt Mens & Biosfeergebieden werkt samen met Mens & Biosfeergebieden in andere landen. Eén keer per jaar is er een uitwisseling tussen het Duitse Elbe Mens & Biosfeergebied (Duitse Biosphärenreservats-verwaltung Niedersächsische Elbtalaue) voor het uitwisselen van kennis en ervaring.
Om het jaar is de vierdaagse conferentie EuroMAB in Europa of Noord-Amerika voor alle stakeholders bij het Mens & Biosfeerprogramma van Unesco.